Nieuw onderzoek: Hoe meditatie je blik op de werkelijkheid positief beïnvloedt

meditatie-monnikVeel mensen doen aan mindfulness en meditatie om rustig te worden en te blijven. Misschien ben jij wel één van deze mensen? Maar wist je dat meditatie bepaalde verbindingen in je hersenen verandert en dat dit positieve gevolgen heeft? Dit blijkt uit nieuw fMRI onderzoek.

In je hersenen zit een ‘ik-centrum’ (oftewel je mediale prefrontale cortex). Hier wordt informatie verwerkt die gaat over onszelf en onze ervaringen. Normaal gesproken zijn de zenuwbanen van lichamelijke sensatie en angst naar dit ‘ik-centrum’ heel sterk. Wanneer je een angstige of frustrerende situatie meemaakt, gaat er een sterke reactie naar je ‘ik-centrum’ waardoor je je bang en aangevallen voelt. Maar angst en agitatie neemt af, al na slechts 20 minuten meditatie.

Wanneer we mediteren, verzwakken we deze neurale verbinding. Dit betekent dat we niet zo sterk reageren op angstige situaties zoals we voorheen deden. Bijzonder is, dat wanneer deze verbinding verzwakt, er een andere verbinding juist sterker wordt. Namelijk die vanuit ons ‘inschattings-centrum’. Dit gedeelte van de hersenen staat bekend om het redeneren. Dus wanneer we angstige of boze sensaties ervaren, is onze reactie minder heftig en zijn we beter in staat rationeel te kijken naar de situatie die deze sensaties ervaren.

Met andere woorden: in plaats van het overdramatiseren van een nare gebeurtenis en meegaan met allerlei vervelende subjectieve aannames van de geest, zien we de werkelijkheid zoals deze is beter en kunnen we de gebeurtenis of situatie onafhankelijk beoordelen. Met rust, helderheid en minder stress (zeer slecht voor je lichaam!) tot gevolg.

Het bijzondere is, dat deze ontdekkingen bevestigen wat meditatiebeoefenaars (vooral zen-monniken) al duizenden jaren beweren. Meditatie wordt in wetenschappelijke onderzoeken ook gelinkt met het toenemen van compassie, het afnemen van stress, het verbeteren van het geheugen en zelf het toenemen van de grijze massa van de hersenen.

Hier vind je het hele artikel waarin gerept wordt over bovenstaand onderzoek en waar je nog meer bijzondere tips en trics kan lezen waar onze hersenen baat bij hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.