5 tips: Als je je brein juist gebruikt is het een fabriek van creativiteit

Hoewel er nog veel te ontdekken valt over hersenen en de werking daarvan, is nu wel duidelijk dat creativiteit niet slechts in één bepaalde kwab zit, maar op veel plekken. En dat je kan trainen om je creativiteit te vergroten. Iedereen kan dus creatief zijn!

Neurowetenschappers zijn erachter gekomen dat creativiteit niet het resultaat is van één kwab, maar van een samenwerking door verschillende ‘plekken’ in de hersenen. Het is dus een proces. En dit valt te trainen. De kern is inbeeldingsvermogen. En dit hangt samen met geheugen. Om een nieuw stuk muziek te maken spreek je muziek aan dat al in je hoofd zit, bijvoorbeeld.

5 tips om van je hersenen een fabriek van creativiteit te maken:

• Om je creativiteit te vergroten, oefen in je verbeelding. Een manier om dat te doen is om deel te nemen in “wat-als” spelletjes en het verbeelden wat verschil in de wereld – zoals gras dat rood wordt of muren die leren om te praten – en het gevolg van dat verschil.

• Geef jezelf elke dag de tijd om na te denken, te dagdromen en om de kritische, zelf-censuur delen van je hersenen uit te schakelen – vooral door het uitschakelen van elektronische apparaten (je iPhone!). Dit geeft de hersenen tijd om wat je gezien en ervaren hebt te verteren en synthetiseren en om uw interne gedachten te verwerken.

• Ontwikkel je vermogen om in een droomachtige toestand te verkeren. Om een muziekstuk te schrijven, bijvoorbeeld, moet je denken in muziek in plaats van over muziek na te denken.

• Oefen het afremmen van de criticus in je hersenen – de oordelende kant van jou die waarschijnlijk een nieuw idee neer zal halen al op het moment dat je heb bedacht heb.

• Zorg voor genoeg slaap. Studies tonen aan dat de creativiteit afneemt door gebrek aan slaap.

Bron: USA Today, Shelley Carson, lecturer aan de Harvard University en auteur van Your Creative Brain, Bruce Adolphe, composer-in-residence aan het Brain and Creativity Institute.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.