Studenten opgelet: 11 tips om een stageplaats te vinden

Momenteel zijn de kersverse tweedejaars studenten van de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam op zoek naar een stageplek van 10 weken, voor de periode november – januari. Kort geleden heb ik met enkele studenten gesproken over belangrijke tips om een felbegeerde stageplaats in de wacht te slepen. Deze tips wil ik ook hier met jou delen. Wie weet heb je er iets aan!

1. Altijd proberen
Wordt in een vacature gevraagd om ‘enige kennis van indesign’ en heb je dit niet? Willen ze dat je in het bezit bent van een rijbewijs, maar heb je deze niet? Maar lijkt de vacature je wel geweldig? Gewoon solliciteren. Grote kans dat het bedrijf onder de indruk is van je sollicitatiebrief en CV en een mouw kan en wil knopen aan je ‘gebreken’.

2. Niet onder de indruk zijn van een vacature
De inhoud van een vacature kan soms heel zwaar en pittig klinken. Maar de ervaring leert dat het in de praktijk soms wel meevalt. ‘Goede kennis van photoshop’ blijkt in de praktijk bijvoorbeeld niet meer in te houden dan foto’s kunnen croppen. Dus laat je niet afschrikken en stuur een goede sollicitatiebrief. In een persoonlijk gesprek is ruimte om – over en weer – erachter te komen wat er precies gevraagd wordt en op welk niveau.

3. Call-2-action slotzin
Zorg dat de lezer van je sollicitatiebrief in actie komt. Je wil natuurlijk uitgenodigd worden voor een gesprek! Dus zorg dat je laatste zin oproept tot actie zodat je brief niet als een vuurtje dooft en de lezer weer verder gaat waarmee hij bezig was. Een slotzin kan zijn: “Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een persoonlijk gesprek waarin ik mijn motivatie verder kan toelichten.” Dit kan de lezer aanzetten tot een uitnodiging en een gesprek inplannen.

4. Stijl en toon komt overeen
Mocht je willen stagelopen bij een tijdschrift of televisie: mijn ervaring is dat de stijl en toon van het blad / programma, vaak ook de stijl van de medewerkers / redactieleden is. Dus houd daar rekening mee in je toon en stijl van je mail, sollicitatiebrief en eventueel CV. Gebruik geen hele formele taal richting een zeer informele organisatie (bijvoorbeeld BNN, FHM, etc.). Dit vergroot de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

5. Bellen!
Mocht je een open sollicitatie willen sturen, bel altijd eerst om te vragen naar welk e-mailadres je je brief en cv het beste kan sturen. Zo voorkom je dat je mail in de inbox van een algemeen (redactie-)adres komt en verzandt tussen honderden andere mails.

6. Koppeling bedrijf en product
Laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf, magazine of tv-programma waar je wil stagelopen. Maak een koppeling tussen jouw kwaliteiten of interesses en de specifieke eigenschappen van het bedrijf, merk of uitgave.

7. Zowel als attachement als platte tekst
Voeg je CV (en sollicitatiebrief evt.) toe als attachement bij je mail, maar ook als platte tekst ín de mail. Want sommige mensen hebben geen tijd of zin om bijlagen te openen, zij willen liever naar beneden scrollen en snel scannen. Bied gewoon beide opties aan.

8. Uitloop
Sommige studenten moeten 10 weken stagelopen. En dat oogt soms lastig, omdat in veel vacatures wordt gevraagd naar beschikbaarheid van 5 maanden. Wees om een leerzame en interessante stageplek te vinden bereid langer stage te lopen dan je van je opleiding moet doen. Waarom niet? Je leert nog meer, staat goed op je cv en wellicht krijg je een mooie stagevergoeding. Vaak vragen bedrijven om 5 maanden, maar ook daar is in onderling overleg best over te praten.

9. Vergoeding
Het onderwerp ‘geld’ aansnijden is altijd lastig. Vermijd het woord geld, heb het liever over honorarium of vergoeding. Een mooie zin om te vragen of er een stagevergoeding is en hoeveel dit is, is: “Wat is jullie standaard stagevergoeding?”

10. Weet wat je wil
Stagelopen doe je omdat je wil leren (en omdat het moet van je opleiding). Je wil o.a. leren over de branche waarin je stageloopt. Heb vóórdat je gaat zoeken naar een stageplaats helder wat je wil leren. Als je weet wat je wil, kun je makkelijker vacatures scannen én kom je eerder op een plek terecht waar je je goed voelt en die zinnig is voor je ontwikkeling en toekomst.

11. Werkafspraken!
Zet samen met je stagebegeleider op papier wat je taken precies zullen zijn en eventueel in welke verhouding je deze gaat uitvoeren (60% schrijven, 10% corfee, 20%beeldbewerking etc.). Zo voorkom je dat je op een plek terecht komt waar je 3 dagen per week boodschappen aan het halen bent, het kopieerapparaat van papier voorziet en koffie moet halen.

Succes!

Een gedachte over “Studenten opgelet: 11 tips om een stageplaats te vinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.