Gebrek aan leiderschap vergroot vluchtelingencrisis in Nederland

oranjeOnwetendheid leidt tot misvattingen. Waar is de leider die het volk bij de hand neemt en precies vertelt hoe en waarom Nederland dit probleem gaat aanpakken? De Koning als instituut zou dit prima kunnen.

Door onderbuikgevoelens gestuurd staan volwassen mannen en vrouwen in gemeentezaaltjes te schreeuwen als 15-jarige voetbalhooligans. Als een verwend kind dat zijn zin niet krijgt, blijft het drammen met toenemend stemvolume, en een daarbij passende hoeveelheid rondvliegend speeksel. Dezelfde onderbuikgevoelens zorgen ervoor dat mensen de keuze maken om dreigbrieven te sturen naar burgemeesters. Ik neem het die mensen niet kwalijk, zij weten niet beter. Door gigantische onwetendheid zijn zij niet in staat hun onderbuikgevoelens te corrigeren. Zij baseren hun mening op foutieve Facebookberichten, gekleurde artikeltjes uit een krant en niet-gevalideerde oneliners van politici die hun kans schoon zien om zeteltjes te winnen. Door ruimte te geven aan deze misvattingen, middels inspraakavonden en dergelijke, wordt de vluchtelingencrisis in Nederland vergroot. Agressie en dreiging nemen toe, de menselijkheid neemt af.

‘Het volk’ om het zo te noemen, heeft behoefte aan leiderschap. Een leider die de onderbuikgevoelens erkend en deze vervolgens corrigeert door kennis te delen waardoor mensen in staat gesteld worden een afgewogen mening te vormen. Leer de mensen om niet eerste de beste onderbuikgevoelens woorden te geven, maar de moeite te doen om zich te informeren, zorgen dat je van de hoed en de rand weet. Help mensen zich verplaatsen in de situatie van de vluchtelingen. Maak de zaken tastbaar en beeldend. Wanneer de onwetendheid wordt opgelost door kennis, verdwijnt angst. Ik weet zeker dat er een hoop van die schreeuwers in gemeentezaaltjes dan zullen zeggen: “Ja, als je het zo stelt, dan snap ik het wel.”

Het FC Twente-verhaal
Leg uit dat we in Nederland van mening mogen verschillen, maar dat agressie en mensen bedreigen daar niet bij horen. Leg uit dat er een probleem voor ons ligt, waar we mee móeten omgaan en dus een keuze moeten maken. En dat niet iedereen blij wordt van die keuze. Leg uit wat Nederland gaat doet, hoe we het gaat doen en waarom op deze wijze. Geef de mensen duidelijke instructies, dan weten ze waar ze aan toe zijn. “Zo gaan we het doen,” betekent geen inspraakavondjes meer. Hopelijk zullen vrouwen zich dan ook niet meer voor de auto’s van staatssecretarissen smijten. Vertel wat en waarom Nederland gaat doen. En dan hoeven niet alle mensen in ons land ermee niet mee eens te zijn. Leg uit dat dat niet kan, en dat dat prima is zo. Hoort een leider niet te leiden en het volk te volgen? Als het beleid je niet bevalt, kun je bij de volgende Kamerverkiezingen op een andere partij stemmen. De regering die nu de keuzes maakt, hebben wij – jij en ik – samen gekozen, zo zit het systeem in elkaar. Laat onze volksvertegenwoordigers – die, hopelijk, wél van de hoed en de rand weten en afgewogen meningen kunnen vormen – de beslissingen nemen. Nu is het een beetje het FC Twente-verhaal waar de supporters het beleid bepalen. Door heel hard te schreeuwen en boos te kijken, hebben zij het bestuur zo ver gekregen om de trainer te ontslaan. Wie bepaalt nu?

King Arthur
En ik snap wel dat het momenteel gaat zoals het gaat. Want er is geen leider in Nederland die het volk bij de hand neemt en vertelt wat we gaan doen. Waar is het inspirerende leiderschap die het volk meekrijgt? Waar is de leider die het volk inlicht, zaken uitlegt, de kennis bij mensen vergoot waardoor de angst verkleind? Minister-president Rutte is hiervoor niet de juiste persoon: hij is niet de leider van alle Nederlanders, alleen van de VVD-stemmers, en dan nog niet van allemaal van hen. En ook hij heeft een ander belang: zeteltjes scoren. We hebben iemand nodig is onafhankelijk is, die boven de partijen staat. Iemand die slechts één rol heeft, die van bindende factor. En dan denk ik aan de koning. En niet per se Willem-Alexander, maar ik doel op het instituut van koning. Onze koning moet een inspirerend leider zijn. Daar zijn bepaalde kwaliteiten voor nodig, die je niet altijd krijgt door bloedopvolging. Onze koning moet worden gekozen. Denk aan verhalen als die van King Arthur: een koning die leidt, waarbij het volk volgt. En op zich ben ik niet zo van volgen, maar ik hoop je met dit artikel te laten inzien dat de mening van het volk redelijk waardeloos is, omdat het gebaseerd is op onderbuikgevoelens en omdat er niemand uit de regering is die alle kennis deelt. Onwetendheid leidt zo tot misvattingen. Naar deze misvattingen moet niet worden geluisterd, deze misvattingen moeten worden gecorrigeerd.

Lees ook: Zijn wij mensen biologisch wel in staat tot zelfregulatie of zelfcontrole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.