Vluchtelingenhaat: wees sceptisch tegenover je eigen gedachten

De haat. De angst. De agressie. Wat laten sommige Nederlanders zich van hun slechtste kant zien, als het gaat om de vluchtelingenproblematiek. “HUN moeten terug, het zijn allemaal verkrachters”. Het valt mij op dat de discussie tussen voor- en tegenstanders van het opvangen van vluchtelingen in Nederland, zich beperkt tot het concrete niveau. Informatie toevoegen vanuit ‘de big picture’ gebeurt amper. Althans, niet in de mainstream informatievoorziening. Zo zonde, want de problemen komen in mijn ogen voort uit slechts 1 fundamenteel probleem: mensen staan niet sceptisch tegenover hun eigen gedachten. De eerste de beste – hatelijke – gedachte komt op en omdat mensen zich identificeren met deze gedachte en niet zien dat gedachten denkfouten kunnen bevatten, gebaseerd zijn op foutieve of gebrekkige informatie en voortkomen uit een smalle, persoonlijke koker van ervaringen, cultuur en opvoeding, worden deze eerste de beste gedachten klakkeloos de wereld in geslingerd, gemanifesteerd. Terwijl je als mens de mogelijkheid hebt tot zelfregulatie: wij zijn biologisch in staat om gedachten die door ons onbewuste worden afgeleverd aan ons bewuste, te corrigeren en te kiezen voor constructieve, positieve, empathische gedachten. “En waarom mijn gedachten corrigeren? Ik denk het toch gewoon?” Omdat, nogmaals, jij je gedachten niet bent. Jij hoort als het ware de gedachten die in jouw hersenen worden gefabriceerd aan. En deze fabriek maakt denkfouten. Omdat de grondstoffen van deze fabriek om tot het eindproduct ‘gedachten’ te komen, besmet zijn met tekortkomingen: onwetendheid, verkeerde informatie, etc. Wij kunnen kiezen welke gedachten te manifesteren. Wij kunnen kiezen om nare, angstige en agressieve gedachten niet de wereld in te sturen. Wees sceptisch tegenover je eigen gedachten om te zien wat er is, in plaats van slechts te zien wat jij door je smalle koker ziet. Get the big picture!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.