Pegida-demonstratie laat weer zien: je kunt pas overtuigen als de ander overtuigd wil worden

pegida amsterdamPegida-demonstranten en tegen-demonstranten die elkaar proberen te overtuigen van elkanders ongelijk, door naar elkaar te schreeuwen, over de Blauwbrug. Zo zag de zaterdagmiddag in Amsterdam, rond de Stopera er uit. Het heeft iets moois: in actie komen om je mening te laten horen. Alleen het heeft ook zinloosheid in zich. Want het lukt maar zelden, om met woorden en argumenten een ander te overtuigen van zijn/haar ongelijk. Zeker wanneer we het over zulke fundamentele zaken hebben, als deze zaterdagmiddag. Wat een mening eigenlijk is? Een door je onbewuste en bewuste gemaakte gedachte. Een mening is projectie van je eigen ervaringen, wensen, opvoeding, cultuur, etc. Een mening zegt dus vooral iets over jezelf, dan over datgene waar je een mening over hebt geformuleerd. Omdat een mening bijna als een vingerafdruk is, zo persoonlijk en eigen, identificeren mensen zich over het algemeen enorm met hun mening. Ondanks dat deze heel subjectief is en vol denkfouten zit. Een mening veranderen met overtuigende argumenten, is een hele klus. Het kan pas wanneer iemand open staat om te leren en te groeien. Maar veel mensen willen niet groeien. Veel mensen vinden het heerlijk om in dualiteit en frustratie te leven. Pijn, woede, tegenstand: het geeft mensen het gevoel dat ze léven. Het is gewenning: overal om je heen zie je strijd en dan denken we al snel dat het zo ‘hoort’. Pas wanneer je niet gewend – of misschien wel verslaafd – bent aan strijd, kun je open staan voor andere meningen en argumenten. Dan wil je niet uit negativiteit dualiteit creëren. Als je wil groeien en leren en je niet enorm identificeert met jouw mening (ik denk dit, dus het is zo), durf je je eigen denkfouten te corrigeren. Je durft je misvattingen toe te geven. Iemand overtuigen begint bij de keuze van de ander om te willen leren en groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.