Studenten opgelet: 14 tips om een geweldige stage te vinden

1. Altijd proberen: Wordt in een vacature gevraagd om ‘enige kennis van indesign’ en heb je dit niet? Willen ze dat je in het bezit bent van een rijbewijs, maar heb je deze niet? Maar lijkt de vacature je wel geweldig? Gewoon solliciteren. Grote kans dat het bedrijf onder de indruk is van je sollicitatiebrief en CV en een mouw kan en wil knopen aan je ‘gebreken’.

2. Niet onder de indruk zijn van een vacature: De inhoud van een vacature kan soms heel zwaar en pittig klinken. Maar de ervaring leert dat het in de praktijk vaak meevalt. ‘Goede kennis van photoshop’ blijkt in de praktijk bijvoorbeeld niet meer in te houden dan foto’s kunnen croppen. Dus laat je niet afschrikken en stuur een goede sollicitatiebrief. In een persoonlijk gesprek is ruimte om – over en weer – erachter te komen wat er precies gevraagd wordt en op welk niveau.

3. Je brief: Je weet hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven. Toch nog enkele tips: wissel lange zinnen met korte zinnen af. Dit vergroot de leesbaarheid van je brief. Kom direct to the point; maak je toegevoegde waarde duidelijk in plaats van je naam te schrijven en te vertellen welke opleiding je doet. Die droge standaardinformatie kan ook in alinea 2. En onderbouw alles wat je stelt met een concreet voorbeeld. Niet: “Ik ben creatief, houd van marketing en heb op school een project gedaan waar dit alles samenviel.” Wel: “Voor het bekende merk Glamour heb ik samen met mijn studiegroep een marketingplan geschreven, waarvoor ik enkele creatieve ideeën heb ontwikkeld.”

4. Call-2- action slotzin: Zorg dat de lezer van je sollicitatiebrief in actie komt. Je wil natuurlijk uitgenodigd worden voor een gesprek! Dus zorg dat je laatste zin oproept tot actie zodat je brief niet als een laf vuurtje dooft en de lezer van je brief vrolijk verder gaat waarmee hij bezig was. Een slotzin kan zijn: “Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een persoonlijk gesprek waarin ik mijn motivatie verder kan toelichten.” Dit kan de lezer aanzetten tot een uitnodiging en een gesprek inplannen. Ben je brutaler van aard? Wat dacht je dan van de volgende slotzin? “In een persoonlijk gesprek met u licht ik graag mijn motivatie toe. Ik kan volgende week dinsdag of woensdag langs kunnen komen. Welke dag komt u het beste uit?”

5. Geen school maar studie: Je gaat niet naar school, maar je volgt een studie. Je werkt niet aan schoolopdrachten, maar aan studieopdrachten. Let hierop in je brief.

6. Stijl en toon komt overeen: Mocht je willen stagelopen bij een tijdschrift of televisie: mijn ervaring is dat de stijl en toon van het blad / programma, vaak ook de stijl en toon is van de medewerkers / redactieleden. Dus houd daar rekening mee in de toon en stijl van je mail, sollicitatiebrief en eventueel CV. Gebruik geen formele taal richting een zeer informele organisatie (bijvoorbeeld BNN, FHM, etc.).

7. Bellen! Mocht je een open sollicitatie willen sturen, bel altijd eerst om te vragen naar welk e-mailadres je je brief en cv het beste kunt sturen. Zo voorkom je dat je mail in de inbox van een algemeen (redactie-)adres komt en verzandt tussen honderden andere mails. Ook kun je vervolgens je brief beginnen met een zin als: “Zoals zojuist telefonisch besproken, …” (subtiele druk naar de lezer toe!). En wanneer je belt, maak je natuurlijk concrete afspraken. “Wanneer kan ik een reactie verwachten? Vindt u het goed dat, wanneer ik dan nog niets gehoord heb, ik u opnieuw even opbel?”

8. Koppeling bedrijf en product: Laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf, magazine of tv-programma waar je wil stagelopen. Maak een koppeling tussen jouw kwaliteiten of interesses en de specifieke eigenschappen van het bedrijf, merk of uitgave. Vergeet niet duidelijk te maken wat jij kunt toevoegen hieraan. Vertellen dat jij zo graag wil stagelopen bij dit bedrijf is niet zo boeiend. Dat snapt het bedrijf wel.

9. Maak je groot! Veel mensen hebben de neiging om bescheiden te zijn en maken zich liever kleiner dan groter. Doe dit niet, maak je groot. Durf te zeggen wat je allemaal kunt. Je moet niet liegen, maar wel aandacht schenken aan je kwaliteiten. Als je dat te bescheiden doet, maak je geen indruk. Er is niemand anders die reclame voor jou gaat maken, dus dat moet je echt zelf doen.

10. Zowel als attachement als platte tekst: Voeg je CV en sollicitatiebrief toe als attachement bij je mail, maar ook als platte tekst ín de mail. Want sommige mensen hebben geen tijd of zin om bijlagen te openen; zij willen liever naar beneden scrollen en snel scannen. Bied beide opties aan.

11. Doe een stapje meer: Wil jij je onderscheiden van al die andere mensen die solliciteren (ja dat wil jij!), denk dan na hoe jij een onuitwisbare indruk kan maken. Stuur met je sollicitatie bij BNN enkele foto’s mee waarop te zien is hoe jij het merk BNN lééft. Denk aan een foto waar jij bungeejumpt, een kakkerlak eet, etc. Meer indruk maken? Dan geen foto’s meesturen maar een beeldende portfoliowebsite maken of een online slideshow. Misschien is zo’n online portfolio wel een must tegenwoordig, wat denk jij?

12. Uitloop: Sommige studenten mogen 10 weken stagelopen. En dat oogt soms lastig, omdat in veel vacatures wordt gevraagd naar beschikbaarheid van 5 maanden. Wees om een leerzame en interessante stageplek te vinden bereid langer stage te lopen dan je van je opleiding moet doen. Waarom niet? Je leert nog meer, staat goed op je cv en wellicht krijg je een mooie stagevergoeding. Vaak vragen bedrijven om 5 maanden, maar ook daar is in onderling overleg soms best over te praten.

13. Geen weken maar maanden: Schrijf in je sollicitatiebrief niet dat je 10 weken stage wil lopen (‘wil’ ja, nooit ‘moet’), maar schrijf 2.5 maand. Ook dat is 10 weken, maar het klinkt een stuk langer.

14. Vergoeding: Het onderwerp ‘geld’ aansnijden is altijd lastig. Vermijd het woord geld, heb het liever over honorarium of vergoeding. Een mooie zin om te vragen of er een stagevergoeding is en hoeveel dit is, is: “Wat is jullie standaard stagevergoeding?” Niet tevreden met dat bedrag? “Is er een mogelijkheid om van die standaard vergoeding af te wijken?”

 

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.