Behoor jij ook tot de frustratietolerantieloze applausgeneratie?

applausVoor mijn werk als journalist, maar ook als docent ontmoet ik veel mensen die tussen de 18 en 25 jaar oud zijn. Dit wordt de applausgeneratie genoemd. De ouders van deze kinderen zijn verslaafd aan de glimlach van hun kind en doen er alles aan om deze glimlach op het gezicht te toveren. Het gevolg? Kinderen die niet tegen kritiek en tegenslag kunnen. Een serieus probleem! Lees hieronder een beschrijving en verklaring van de ‘applausgeneratie’. Misschien (her)ken jij ze?

De applausgeneratie; ouders zijn verslaafd aan de glimlach van hun kind. Ze doen er alles voor om die te krijgen, door o.a. veel te vaak en veel te veel applaudisseren. De psychologen betogen dat je als ouder je kind echter ook moet durven frustreren, een kind moet leren dat iemand die hem willen behagen, hem ook kwaad kan maken of teleurstellen. Het kind moet wat frustratietolerantie opbouwen! 

Nog erger dan niet kunnen omgaan met tegenslag, is volgens de psychologen, niet kunnen omgaan met de ‘leegte’ van hetniet- geëntertainde volwassen bestaan (tov de door de toegewijde ouders, zeer spannend gemaakte kindertijd). The unbearable lightness of being, zeg maar. De volwassenen die hieruit voortkomen, worden volgens de geleerden gesymboliseerd door het ‘liken’ op facebook en het eindeloos retweeten van elkaars niet altijd even boeiende hersenspinsels. Hetnarcisme gecultiveerd in een ganse generatie die het altijd gewoon is geweest om applaus te krijgen voor het minste.

De zeer toegewijde ouder is blijkbaar vooral te vinden binnen de “betere middenklasse”. En ook daarbinnen vormen ze slechts een kleine maar specifieke groep. Waar niet alleen de kinderen slachtoffer van de ouders worden maar het omgekeerde ook waar blijkt te zijn. Het hebben van kinderen is in relatief korte tijd geëvolueerd van iets onvermijdelijks naar een vorm van zingeving. Ouders die hun identiteit gelijkschakelen met hun opvoedingsstijl. Waar het kind in een rol wordt geduwd dat het nooit kan waarmaken. 

(bron: http://thuisbijdewilliams.blogspot.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.