Het Ego dat Boeddha, Tolle en Wayne Dyer bestrijden is zo slecht niet

In zijn boek Een Nieuwe Aarde noemt Eckhart Tolle, schrijver van diverse spirituele boeken, het Ego een ziekte. De Buddha verwijt het Ego de bron te zijn van het lijden. En ook anderen, zoals de Amerikaanse psychotherapeut dr. Wayne Dyer, pleiten voor het bestrijden van je ‘valse zelfidentificatie’. Maar als het zo slecht is, waarom heeft elk mens een Ego ingebouwd gekregen door de natuur?

In de sociale neuropsychologie, dat door de komst van de MRI-scan zeer gedetailleerd onderzoek kan doen naar de werking van de hersenen, valt het begrip Motivated Reasoning te ontdekken. Dit houdt kort gezegd in dat je onderbewuste argumenten en visies ontwikkelt en aflevert aan je bewustzijn. Deze gedachten laten jou er beter uitkomen dan je werkelijk bent. Doordat je zelfbeeld een boost krijgt, durf je meer, kun je anderen helpen, ben je in staat beter problemen op te lossen en heb je meer motivatie om succes te bereiken en het goed voor elkaar te hebben, zo is nu wetenschappelijk bewezen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen waarbij het zelfbeeld meer strookt met de werkelijkheid, vaker depressief zijn en een laag zelfvertrouwen hebben. Je opgepompte zelfbeeld is dus een handige, door de natuur meegegeven tool waardoor je obstakels kunt overwinnen en gelukkiger en sterker wordt. Zelfoverschatting is normaal en gezond, want iedereen ´lijdt´ hieraan.

Subjectieve interpretatie
Ego is er wanneer je gelooft in je zelfbeeld. Wanneer dit zelfbeeld enkel is gebaseerd op de buitenwereld, op wat je doet en wat je hebt, slaat het doel van deze natuurlijke tool door. Want dat is een valse identiteit; je bent meer dan dat. Of eigenlijk: je bent datgene wat overblijft als je alles wat je hebt en doet juist wegdenkt.
Wat jij denkt en vindt, komt voort uit je geloofsovertuigingen, ervaringen, opvoeding en cultuur. In je onderbewuste is al deze data verwerkt tot de gedachten. Alleen deze data is niet compleet. Je hersenen, zo blijkt uit talloze testen door befaamde neuropsychologen, zijn nogal slecht in het onthouden van details en nogal goed in het interpreteren en onthouden van ´de grote lijnen´. De vergeten details worden in je onderbewustzijn aangevuld door andere ruwe data om een geloofwaardig, compleet beeld – je waarnemingen, je gedachten, je herinneringen en je emoties – af te kunnen leveren aan je bewustzijn. Je ziet dus niet de werkelijkheid, maar je ervaart jouw subjectieve interpretatie ervan. Maar je gelooft dat het waar is wat je denkt. Zo is dat ook met gedachten over jezelf.

Je zelfbeeld de verkeerde kant op
Wanneer je niet realiseert dat deze illusie niet je identiteit is, ben je in de ban van je zelfbeeld, oftewel je Ego. Met name wanneer je idee van dualiteit opkomt gaat je zelfbeeld de verkeerde kant op. Nogmaals, een rooskleuriger zelfbeeld is gezond en een goede tool voor een gelukkig leven, maar dualiteit is dit niet. Door dualiteit en Ego wil je altijd beter zijn dan een ander of groter, sterker, mooier, knapper, leuker, grappiger dan een ander. Of zelfs verdrietiger of dommer dan een ander. Het Ego is lang niet altijd positief. Deze dualiteit is gericht op de buitenwereld en leidt je af van luisteren naar je binnenwereld. Dualiteit gaat ten koste van anderen en uiteindelijk van jezelf. De werkelijkheid is dat wij mensen sociale wezens zijn die elkaar nodig hebben in tegenstelling tot wat dualiteit bewerkstelligt. Wij hoeven dingen niet voor eigen gewin te doen om gelukkig te worden. Sterker nog, uit recente neuropsychologische testen is gebleken dat het gebied in de hersenen dat te maken heeft met het ervaren van een gelukzalig gevoel, gestimuleerd wordt wanneer je iets goeds doet voor een ander, zonder er iets voor terug te krijgen. Gewoon het goede en het juiste doen maakt je al gelukkig. Dit is ingebouwd in elk mens.

Alert zijn
Het mooie van mensen: wij zijn allemaal onze eigen observator. Je onderbewustzijn levert geloofwaardige, valse gedachten over jezelf af aan je bewustzijn, maar het is de observator die deze gedachten waarneemt. De alerte observator is in staat deze gedachten te onderzoeken en te corrigeren, in plaats van ze klakkeloos voor waar aan te nemen en je identiteit eraan te ontlenen. Nu je weet dat je niet de werkelijkheid ziet, maar alles subjectief ervaart, kun je in staat zijn afstand te nemen van de valse gedachten over jezelf en kun je proberen als onafhankelijke observator – Egoloos – het goede en het juiste doen. Iets dat niet lukt wanneer je leeft vanuit de drijfveren van je Ego.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.