Jij bent een robot vol aangeleerde instructies en beperkte techniek

brain-game-illusie-oogWat je diep moet realiseren, is dat we vanaf dag 1 vol gestopt zijn met instructies. Hoe jij naar de wereld kijkt en wat je van bepaalde dingen vindt, is voor een groot deel aangeleerd. Jij herhaalt als het ware de mening van je opvoeders of andere mensen die jou geconditioneerd hebben. We doen nu dingen omdat andere mensen en ervaringen ons hebben geleerd dat iets zo ‘hoort’ of ‘moet’. We hebben bepaalde denkpatronen, verwachtingen en motivaties die foutief zijn en ons tegenwerken, toch zetten we nooit vraagtekens achter deze aangeleerde instructies. Let maar eens op, hoe vaak je jezelf of anderen hoort zeggen: ‘ik stond er niet bij stil dat ik dat deed’ of ‘daar heb ik nooit bij stil gestaan’ of ‘dat had ik helemaal niet door’.

Behalve de conditionering door andere mensen, hebben wij ook te maken met biologische beperkingen. Denk aan heuristieken. Dit zijn als snelkoppelingen voor beslissingen. Omdat een bepaald vraagstuk in het verleden vaker is voorgevallen en de vorige uitkomst prima is gebleken, zullen we automatisch dezelfde beslissing nemen. We denken niet meer na en staan niet meer stil bij alternatieve beslissingen. De heuristiek in ons brein doet dat voor ons. Maar omdat situaties veranderen en je dus flexibel moet zijn, zorgt een heuristiek soms voor foute uitkomsten en misvattingen.

Nog een biologische beperkingen van ons brein: wij zijn niet in staat fris en onafhankelijk naar de werkelijkheid te kijken. We worden gewoon gefopt! Ervaringen, verlangens, cultuur en motivaties zorgen ervoor dat onze perceptie subjectief is. Gedachten worden in ons onderbewuste geformuleerd en pas wanneer deze compleet zijn en dus passen bij hoe je de wereld ziet (en niet hoe het is!) word je bewust van deze gedachten. Vervolgens geloof je blind in de betrouwbaarheid hiervan, maar dat is een enorme misvatting! Begrijp dat de hersenen de wereld willen begrijpen, ze willen geen losse eindjes. En dus zullen ze gaten in herinneringen of onduidelijkheden invullen met de beste mogelijkheid. Je mag dus best twijfelen aan je eigen gedachten en een keer zeggen: ‘ik weet het niet’. Zie ook mijn artikel Volg niet blind je gedachten, je hebt vetorecht! Twijfelen aan je zintuigen mag ook, doe maar één van deze brain games. Of kijk naar het beeld bij dit artikel: bewegen de rondjes of niet?

Door je diep te realiseren dat we lichamelijke beperkingen hebben en onze gedachten en blik op de wereld zijn ‘gemaakt’ door anderen, ben je in staat afstand te nemen van je gedachten en jezelf te zien als een soort geprogrammeerde robot met technische beperkingen. Die afstand helpt je je gedachten en gedrag neutraler te bekijken en om vervolgens betere beslissingen te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.