Kunnen mensen wel veranderen?

attitudeMensen zijn absoluut in staat om te veranderen. Anders hadden wij als soort niet eens meer bestaan. Je telkens aanpassen aan situaties die veranderen is de hele basis van de evolutie. Menselijk gedrag is dynamisch en flexibel; we moeten wel omdat we continue mee moeten bewegen met onze veranderende omgeving. Karaktereigenschappen liggen voor een groot deel vast, maar doordat de omgeving wisselvallig is, moeten we flexibel zijn en over aanpassingsvermogen beschikken. Dit hebben we en zorgt ervoor dat we kunnen blijven leren en groeien.

Door bewuste verwerking van waargenomen informatie kunnen we aan zelfregulatie (corrigeren) doen. Daarom zijn principes nooit zo handig. Want dan houden we vast aan iets waarvoor we gekozen hebben op een bepaald moment en in een bepaalde situatie. Maar situaties, visies, mensen, etc. veranderen, waar principes hetzelfde blijven. Daaraan vast blijven houden in plaats van meebewegen en opnieuw situaties analyseren en beoordelen, zorgt voor negatieve gevolgen.

Waarom is veranderen voor veel mensen moeilijk? Dat heeft te maken met de attitude. Een attitude is de manier waarop een persoon over iets of iemand denkt, voelt en geneigd zich is te gedragen, aldus Carolyn Declerck in haar boek Wie is de homo sapiens. Attitudeverandering treedt op wanneer je overtuigd raakt van iets anders of wanneer we intrinsiek gemotiveerd zijn een consistent zelfbeeld te behouden. Om bewust je attitude om te vormen, moet je analyseren, evalueren en indien nodig aanpassingen doen. Bewust bezig zijn met informatieverwerking levert duurzaam resultaat op (zie ook ‘hoe kunnen mensen effectief en duurzaam leren?’). Verwerking vraagt om concentratie, voorkennis en redeneervermogen. Dit alles is te trainen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.