Successen uit het verleden brengen ons op een dwaalspoor

Verreweg het grootste gedeelte van de dag leven wij op de automatische piloot. We zijn niet bewust bezig met onze schoenen aantrekken of het rijden naar ons werk. We hebben dit al zo vaak gedaan, we kunnen dit zonder aandacht aan te besteden. Ook in situaties waarin we plotseling een beslissing moeten nemen of een handeling moeten verrichten, doen we dat lang niet altijd bewust. In ons brein zitten heuristieken opgeslagen. Dit zijn vuistregels die worden ingeschakeld wanneer een gestructureerd probleem dat in het verleden vaker is voorgekomen, opnieuw voorkomt. Wanneer je bij de vorige keren een gewenste uitkomst hebt gevonden voor dit probleem, wordt deze uitkomst telkens automatisch naar voren geschoven. We denken dan niet steeds weer opnieuw na over het probleem. Maar het nadeel van heuristieken is, dat deze niet altijd correct zijn. Een heuristiek brengt ons op een dwaalspoor. Dit omdat de oplossing voor het probleem vorige keren prima bleek, maar in een nieuwe, veranderende situatie vaak niet meer werkt. Er moet dus nagedacht worden over een nieuwe oplossing. Als we niet bewust opletten op veranderingen in situaties en alles blindelings volgen, kan een heuristiek ons dus in de problemen brengen. Blijf bij de les, leef minder op de automatische piloot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.