Volg niet blind je gedachten, je hebt vetorecht!

vetoDe meeste mensen geloven blind wat ze denken. Wat zij voelen, bombarderen ze tot doorslaggevend argument: “Het kan wel zo zijn wat je zegt, maar toch voel ik het zo”. Maar snap dat wat je voelt en denkt niet altijd juist is. Dit brengt je misschien aan het twijfelen, mooi zo! Want je mag sceptisch zijn tegenover je eigen gedachten en emoties. Door biologische beperkingen zijn we simpelweg niet in staat objectief naar mensen en situaties te kijken. In ons onderbewuste worden gedachten geformuleerd en pas wanneer deze compleet zijn, worden deze aan ons bewustzijn gepresenteerd. Er is dus een gedachtenfabriek aan de gang zonder dat we het weten! Maar gedachten zijn niet objectief, ze worden altijd opgebouwd uit ervaringen, verlangens, motivaties en cultuur. Onze hersenen willen niet objectief en logisch zijn, ze willen alleen de wereld snappen, geen losse eindjes. Of de invulling 100% klopt en logisch is boeit ze niet zo. Daarom ziet de één iets zo, en de ander het anders. Wat is dan de waarheid? Sceptisch zijn móet dus. En ook tegenover je gevoelens; wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een manier van kijken en een mening over iets vormen voorafgaat aan een gevoel. En niet andersom, zoals we veelal denken.

Geloof dus niet alles wat je denkt. Jij kunt vervolgens beslissen of je meegaat met een bepaalde gedachte of dat je de gedachte corrigeert. Ons bewustzijn heeft volgens de Britse psycholoog Jeffrey Gray een ‘verklarende rol’. Het is een controleur. Door bewust even stil te staan bij gedachten en te denken ‘is dit wel zo?’, ga je feedback terug het brein insturen. Het actieplan wordt dan gecorriceerd. Ook kun je ingrijpen alsof je een veto hebt. Dankzij onze frontale cortex is een corticale neuronenroute ontwikkeld waardoor we in staat zijn in te grijpen op geconditioneerde reacties. Het is onmogelijk bewust te zijn van de gehele voorgeschiedenis die aan een beslissing vooraf ging, maar je kunt wel verantwoordelijk zijn voor beslissingen en de uitkomsten verbeteren, want je kunt – mits je alert bent – ingrijpen op misvattingen en andere foutieve gedachtekronkels. Ook hier geldt weer: blijf bij de les, leef niet op de automatische piloot, wees alert.

Een gedachte over “Volg niet blind je gedachten, je hebt vetorecht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.