Betoverende vlammen en waterprojecties bij 20e verjaardag van Disneyland Parijs

Terwijl de allerkleinsten met grote ogen en open mond langs me heen rennen, heeft ook dit kind van 30 jaar het enorm naar z´n zin in Disneyland Parijs. Ik hoor de stalen achtbaan Space Mountain in de verte mijn naam fluisteren. Een eind verderop trekt het enorme The Twilight Zone Tower of Terror uitdrukkelijk mijn aandacht. Nog voor ik kan kiezen in welke attractie ik ga, hangt ene Ben Spalding aan mijn arm. “Kom je?”, klinkt het mysterieus. “Ik neem je mee backstage en laat je alle geheimen zien van Disney Dreams”. Nou, dat wil ik wel.
beeld: Disneyland

Wanneer we samen op weg zijn naar het befaamde roze Sleeping Beauty kasteel, vertelt Ben Spalding (41) mij dat niet alleen de figuren en de attracties magisch zijn, maar dat zijn eigen carrière ook erg Disney-achtig is. De huidige Production Manager van het Disney Dreams project begon in 1992 in Disneyland Parijs te werken als badmeester! Hij klom door hard werken op tot één van de belangrijkste mannen. Ondertussen ontmoette de in Dublin geboren Ben zijn Nederlandse vrouw. Zij werkt ook in het park. Ze loopt mee in de parade.

1.200 gigabyte animaties
Aangekomen bij het kasteel brandt Ben los. “Vlak voordat de avondshow begint schuiven twee panelen aan de rand van het kasteel open en verschijnen digitale projectors die afbeeldingen op de waterschermen projecteren. We kunnen geen permanente schermen plaatsen, dat ziet er natuurlijk niet uit. Dus dit is een bijzonder alternatief.” De andere 12 supermoderne projectors beschijnen het kasteel. Tezamen wordt vanaf april 20 minuten lang een speciaal bedacht verhaal getoond met daarin de twee nieuwe scènes van The Lion King en Brave. In dit verhaal ontsnapt de schaduw van Peter Pan en maakt deze wilde avonturen mee met een hele rits beroemde Disney-figuren. “In Disney Dreams zitten 60.000 afbeeldingen”, gaat Ben verder. “Deze vormen samen 1.200 gigabyte aan videobestanden”. En het was nog een hoop werk om deze afbeeldingen te maken. Want van de oudere Disney-karakters zoals Koning Louie uit Jungle Book moest een outline worden getekend om hem van de achtergrond te ´knippen´. De nieuwste Disney-films zijn in layers gemaakt, zoals in Photoshop, dus daar ´wis´ je de achtergrond en andere figuren met een muisklik.

3D-model
“Als je denkt dat het projecteren van deze afbeeldingen een piece of cake is, dan heb je het mis”, voegt Ben serieus toe terwijl we een rondje door het park lopen. “Beelden projecteren op een oneffen oppervlak, zoals in dit geval een kasteel, zorgt voor niet-vloeiende en vervormde beelden.” Dus moesten hij en zijn technische team eerst een 3D-mal maken van het kasteel om de afstanden tussen de 16 projectors en elk puntje van het kasteel te meten. Met zogeheten hippotizers werd vijf weken lang het kasteel gescand om het model van 2.43 meter hoog te kunnen maken. De werkelijke hoogte van het kasteel is 47 meter hoog. Vervolgens hebben de dames en heren van het productieteam 500 uur gewerkt om de kleuren te testen op het kasteel. Want hoe ziet geel er uit op een roze kasteel na zonsondergang? Het testen kon uiteraard alleen ´s nachts. Pas dan is het donker en zijn de bezoekers het park uit.

70 kilometer bedrading
De uitdaging van dit project zat hem vooral in het uitvoeren in een bestaande constructie. “Wij moesten 70 kilometer aan bedrading aanleggen voor deze show. Dat betekende dat voor het eerst sinds de opening van het park in 1992, de grond open moest.” Net als de muren van het kasteel. Pijpen vol draden moesten worden ingemetseld. En voor de bijzondere waterschermen moesten drie baden van 1000 kubieke meter inhoud worden aangelegd. En dat terwijl alles toegankelijk moest blijven voor het publiek! “Wij zijn immers alle dagen van het jaar geopend, dus het bouwen gebeurde vooral ´s nachts. En wanneer het hier overdag was, werkten onze collega´s in Amerika van afstand verder aan de techniek.”

Zodra de avond valt over het attractiepark loop ik via Main Street terug naar het kasteel. De imposante ster is al als een paraplu opengeklapt aan de top van het kasteel. Wanneer het pikkedonker is en vele duizenden mensen zich met mij verzameld hebben, klinken de eerste klanken. Ik zie Tinkerbell als een zilveren ster het kasteel afdalen. Opwinding maakt zich meester van de kleine kinderen om mij heen. Maar ook de kids van 30, 40, 50 en zelfs 80 jaar staan ademloos te kijken naar Disney Dreams. Achter mij glundert Ben Spalding van trots.

Geschreven voor Know How

Copyright © Gabriël Deriga

One thought on “Betoverende vlammen en waterprojecties bij 20e verjaardag van Disneyland Parijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.