Dit kunnen wij stervelingen leren van Johan Cruijff: méér dan een voetballegende

Jaren geleden is er een tv-item met mij gemaakt, over mijn ontmoeting met Johan Cruijff. Deze man heeft mij altijd diep geïnspireerd. Niet alleen in zijn rol als beste voetballer aller tijden (want de meest complete speler van allemaal), maar als mens. Dit is wat wij allemaal kunnen leren van de mens Johan Cruijff:
beeld: sportgeschiedenis

Wees een wijsneus
Leren we onze kinderen niet om in zichzelf te geloven? Te vertrouwen op wat je hart je ingeeft? Eigen plan te trekken? Om kritisch om je heen te kijken? Een eigen mening te vormen? Te staan voor datgene waar jij in gelooft? Johan Cruijff deed dit allemaal. En wat overkwam hem? Hij werd gekortwiekt. Weggezet als eigenwijs. “Heb je hem weer, hij denkt overal verstand van te hebben”. Wat wij onze kinderen leren, leren wij bij volwassen graag weer af. Wat we van ‘wijsneus’ Johan Cruijff kunnen leren? Laat je lekker een wijsneus noemen, en doe ondertussen precies dat wat jij denkt dat je moet doen en moet zeggen. Cruijff heeft ons laten zien dat we niet hoeven te buigen voor de mening van de meerderheid. Dat we ons niet moeten aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Cruijff liet ons zien dat we onze mond moeten opentrekken wanneer we zien dat iets niet door de beugel kan of wanneer zaken beter kunnen. Niet wegduiken in angst voor hiërarchie. Geen angst hebben voor een spreekwoordelijk tikje tegen de smoel. Kom op voor wat jij denkt dat goed is. Laat je niet het bos in sturen door dure woorden van bobo’s op belangrijke posities. Vertrouw in jezelf, luister en kijk kritisch om je heen, en sta op om samen met anderen de wereld en het leven van andere mensen een stukje mooier te maken.

Nemen door te geven, geven, geven
Wim Kieft schreef vandaag in zijn column in De Telegraaf: “Als Johan de macht had gewild bij Ajax, dan had hij die gegrepen. Als hij voorzitter, trainer of directeur had willen worden, zou hij dat iedere dag van het jaar voor elkaar kunnen krijgen.” Maar dat wilde hij niet, toen hij zich in 2013 boos maakte en met de fluwelen revolutie het ene na het andere corrupte poppetje van de Ajax-kaart veegde, een nieuw opleidingssysteem neerzette en Frank de Boer en het Technisch Hart installeerde. Belangeloos. Hij wilde er niets voor terug. Hij wilde alleen zijn cluppie beter maken. “Cruijff wilde alleen maar geven, geven, geven”, aldus Kieft. En aldus mijzelf. Zijn Johan Cruyff Foundation en zijn University: alleen maar opgezet om, respectievelijk, het geestelijk en lichamelijk welzijn van kinderen en jongeren te bevorderen en om sporters de kans te geven om na hun sportcarrière een maatschappelijke loopbaan op te bouwen. Cruijff werkte hier keihard voor. Voor andere mensen. Geven. Had hij niet hoeven doen. Hij had ook als Pelé de hele wereld over kunnen reizen om de superster uit te hangen, bakken vol geld te verdienen met lezingen en het gezicht te zijn van het ene na het andere commerciële merk. Maar Cruijff nam niet, hij gaf, gaf, gaf. Met de paradox dat hij juist door te geven onvoorstelbaar veel kreeg: waardering, steun, liefde, aanzien, inspiratie, kennis, mogelijkheden en vriendschappen. Dat willen we toch allemaal? Begin dan met geven.

Johan, ik zal je echt missen. Ook al hoeft dat helemaal niet, want je ideeën, visie en je waanzinnige voetbalacties en goals zullen voor altijd blijven inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.