´Mijn vriendje bleek homo. En mijn twee exen ook´

Romy (23): “Het is misschien wel het pijnlijkste wat je mee kunt maken: dat je vriendje op een dag naar je toekomt en zegt dat hij homoseksueel is. Einde relatie, maar veel erger nog maakte deze ervaring mij in één klap onzeker over mezelf. Ik begon me af te vragen of ik misschien te jongensachtig was. Ik zocht de schuld bij mezelf. Heb ik hem homo gemaakt? Wat is er mis met mij?
beeld: medium

Ik was op slag verliefd toen ik Jamie zag. Het was in het Vondelpark in Amsterdam. Hij voetbalde een eind verderop in z’n blote barst, terwijl ik met wat vriendinnen aan de wijn zat en wat salades naar binnen aan het werken was. Ik vond hem meteen leuk. En wat was hij knap! We raakten in gesprek en wisselden nummers uit. Nog geen dag later ging mijn telefoon over. Het was Jamie. We spraken af om naar de bioscoop te gaan en na die avond hadden we een relatie. Ik viel gewoon als een blok voor hem. En hij voor mij. Dacht ik.

Al snel nadat ik Jamie leerde kennen, ontmoette ik zijn vrienden tijdens het stappen. Ik kwam erachter dat sommige van Jamie’s vrienden het vermoeden hadden dat hij homoseksueel was, mede omdat ze hem nog nooit met een vriendin hadden gezien. Ik wimpelde dat idee meteen af. Jamie is geen homo! En ik kon dat toch weten…

Modebewust
Op de avond dat we zouden vieren dat we precies vier maanden bij elkaar waren, zou Jamie me thuis komen ophalen. We zouden een romantisch boottochtje gaan maken. Toen Jamie aan de deur kwam, wilde hij niet weg. Hij wilde praten. Hij vertelde me dat hij een einde wilde maken aan onze relatie omdat hij homo was! De vloer zakte onder mij vandaan. Mijn vriendje homo? De vermoedens van Jamie’s vrienden bleken juist. Jamie zelf wist ook dat zijn omgeving dacht dat hij homoseksueel is, maar hij wilde daar niks van weten. Hij durfde geen homo te zijn en gebruikte mij om naar de buitenwereld toe gezien te worden als hetero. Maar na vier maanden kon hij het niet meer verbergen. Wat ben ik kwaad geworden op hem! Niet eens omdat hij me simpelweg gebruikt heeft, maar meer omdat ik bang was wat mijn omgeving niet van me moest denken. Ik ging met een homo! Huilen deed ik veel, uit zelfmedelijden. Nooit heb ik iets aan hem gemerkt. Ook de seks was fijn. Achteraf zijn er wel een paar momenten waarvan ik nu denk: toen had ik het moeten zien. Zo keek hij veel naar jongens op straat. Hij vertelde me dat hij keek naar hun kleren en ik geloofde hem, want hij was erg modebewust. Nu wist ik het niet meer.

Deze ervaring heeft me vreemd genoeg niet extreem onzeker gemaakt, maar wel ontzettend boos. Ik schaamde me rot. In het begin voelde ik me bedrogen, maar ik zag in dat ik mezelf niets kon verwijten. Desondanks vertelde ik niet de waarheid tegen mijn familie en vrienden. Ik zei hen dat ik het uit had gemaakt omdat ik niet meer van hem hield. Hoe zullen mensen tegen mij aankijken als ik ze de waarheid vertel? Dat durfde ik niet. Na de avond waarop hij een einde maakte aan onze relatie heb ik hem nooit meer gezien. Eigenlijk vergat ik hem al snel, want ik ontmoette enkele weken later Richard.

Macho
Richard is een vriend van een vriend van mijn beste vriendin, waardoor ik hem al een paar jaar kende. Of kende? Ik zag hem zo’n twee keer per jaar op feestjes, maar nooit hadden we elkaar gesproken. Ditmaal gaf een andere gezamenlijke vriendin een verjaardagsfeest en daar spraken Richard en ik voor het eerst met elkaar. Net als bij Jamie viel ik direct voor Richard. Wat is dat toch? Normaal word ik heel moeilijk verliefd, maar nu gebeurde het vrijwel meteen. Toen ik besefte dat ik hem erg leuk vond, speelde er van alles door m’n hoofd: Wat als hij mij ook leuk vindt en we krijgen een relatie, zal hij dan ook homo zijn? Plotseling realiseerde ik dat mijn nare ervaring met Jamie toch meer met mij heeft gedaan dan ik had gedacht. Waarschijnlijk was ik nog niet klaar voor een nieuwe relatie, maar Richard was te leuk om te laten lopen. En ik was ervan overtuigd dat hij geen homo was. Richard was juist erg macho en had altijd hordes meisjes achter hem aan. Ook nu wisselden we nummers uit en na een paar keer te hebben afgesproken kregen we een relatie. Ik was zo gelukkig dat al mijn twijfels overgehouden aan mijn relatie met Jamie als sneeuw voor de zon waren verdwenen.

Smoesjes
Mijn familie is erg groot en ik heb met iedereen een goede band. Met mijn twee zussen en hun vriendjes ga ik vaak leuke dingen doen. Nadat ik Richard ontmoette ging hij vaak met ons mee. Op gegeven moment wilde Richard alleen nog maar leuke dingen met mij doen – naar de bioscoop of wat drinken in de stad – als de vrienden van mijn zussen meekwamen. Hij trok steeds meer toe naar mijn mannelijke familieleden en vrienden.

Ik vond het niet erg, wel jammer dat ik bijna nooit alleen met Richard was. Altijd waren er andere jongens bij. Na ongeveer acht maanden gingen we samenwonen. We konden toevallig een leuk huisje krijgen en ik kon op deze manier meer tijd doorbrengen met Richard alleen. Tenminste, ik hoopte daarop. Maar Richard was vaak van huis. Hij bedacht allerlei smoesjes om te niet te hoeven zien. Zo vertelde hij dat hij moest overwerken terwijl hij, zoals ik later hoorde van een vriendin, gewoon in de dorpskroeg zat met een paar jongens. Altijd met jongens! Richard’s leugens maakte me achterdochtig, maar geen moment dacht ik eraan dat hij misschien homoseksueel zou kunnen zijn. Misschien wilde ik het niet zien, uit angst dat het me weer zou overkomen.

Ziekte genezen
Richard kwam uit een heel gelovig gezin. Zijn ouders vonden het niks dat hij ging samenwonen. Dat doe je alleen als je getrouwd bent, vinden zij. Ze bleven Richard, die graag alles goed wil doen, bestoken en lastigvallen met vragen als ‘waarom trouw je niet met Romy, zo hoort het’. Dit eeuwige commentaar van z’n ouders bleek de druppel voor hem te zijn. Op een avond barstte hij in tranen uit, schreeuwde dat hij het allemaal niet meer aankon en vertelde hij me dat hij homoseksueel was. Altijd al geweest. Ik dacht dat ik gek werd! Ik brak. Mijn hart deed letterlijk pijn en ik voelde me vies. Had ik weer een relatie met een homo! Ik huilde veel en wilde me verbergen voor de wereld. Ik hoopte zo dat niemand erachter zou komen waarom het uit is gegaan met Richard, want ik schaam me dat ik omging met een homo. Richard vertelde dat rondom homoseksualiteit nog steeds een groot taboe hangt bij hem thuis, vanwege de gelovige achtergrond. Richard geloofde dat homoseksualiteit een ziekte was en hoopte te genezen door de relatie met mij, zijn eerste vriendinnetje. Maar dat lukte niet. Hij ging zich steeds meer afkeren tegen mij.

We besloten uit elkaar te gaan, maar nog wel bij elkaar te blijven wonen. Tja, vind maar snel een ander huis. Teruggaan naar mijn ouders kon ik niet en Richard schaamde zich voor zijn homoseksualiteit en wilde zijn ouders niet onder ogen zien. Eigenlijk was het samenwonen best leuk. We voelden elkaar goed aan en konden goed praten over elkaars liefdeservaringen en datingbloopers. We leken een beetje op Will&Grace. Maar na twee maanden bleek het toch te moeilijk omdat we allebei met gemengde gevoelens van liefde en boosheid in de maag zaten. Richard ging terug naar z’n ouders en ik bleef gebroken achter. Alle niet verwerkte emoties van mijn relatie met Jamie kwamen naar boven. Nu ik voor de tweede keer aan de kant was gezet omdat bleek dat mijn vriendje homo was, was ik verschrikkelijk onzeker geworden. Ik kan niet langer vertrouwen op mijn eigen waarneming. Iedereen zag dat Jamie homo was, behalve ik. En bij Richard zag niemand dat, ik ook niet, maar ik heb het gevoel dat ik het toch had moeten zien. Naast onzekerheid was ik bang voor de toekomst. Wat als mijn volgende vriendje weer homoseksueel blijkt? Ik praatte mezelf moed in door te zeggen dat het nooit drie keer kan gebeuren. Net als toen het uitging met Jamie, had ik ook nu niemand om mee te praten. Ik heb wel vrienden, maar ik schaamde me gewoon kapot. De meeste vrienden en vriendinnen van mij weten ook niet de ware reden waarom mijn relaties uit waren gegaan. Zij denken dat het gewoon niet meer ging.

Paranoïde
Ruim een jaar ben ik single geweest. Ik durfde geen relatie meer aan uit angst dat ik weer een homo aan de haak zou slaan. Via een chatbox kwam ik Sander tegen. Wekenlang praatten we veel met elkaar en hij kon me altijd laten lachen. Ik heb hem zelfs verteld dat ik twee keer ben verlaten door mijn vriendje omdat hij homo bleek. Ik schrok er zelf van dat ik dit eerlijk opbiechtte. Misschien een teken dat ik over al die ellende heen was? Sander kon ontzettend goed naar mij luisteren en dat was erg fijn. Ik had echt wat aan hem, ook al had ik hem nog nooit gezien. We besloten elkaar eens te ontmoeten. We spraken af in een café en daar bleek dat we inderdaad goed met elkaar konden praten en lachen. We hadden veel dingen gemeen. We werden maatjes, maar na enkele weken vonden we elkaar leuker dan dat. Ik durfde de stap te wagen om weer een relatie aan te gaan. Ik dacht dat ik er klaar voor was.

Ik mag dan wel een jaar vrijgezel geweest zijn, toch merkte ik meteen dat ik niet over mijn vorige twee relaties was. Achter alle vreemde opmerkingen of handelingen zocht ik wat. Als hij riep: ‘Ik ga shoppen met Jeroen’ hoorde ik een stemmetje in mijn hoofd zeggen: Alleen maar shoppen of meer…. Ik was gewoon doodsbang dat hij ook homo zou zijn. Ik werd paranoïde, maar ook cynisch. Ik was wel dol op Sander, maar ik bouwde onbewust een muur om mijn hart. Ik zorgde er daardoor voor dat ik geen pijn meer kon hebben als het uit zou gaan. Ik gaf mij niet 100% aan Sander, bleef gereserveerd. Want hoe meer je geeft, hoe meer je gekwetst wordt. Dat heb ik wel geleerd.

Van achteren
Mijn achterdocht bleek niet ongegrond. Sander wilde mij tijdens de seks steeds vaker van achteren nemen. We deden het bijna nooit meer ‘gewoon’ en dus zei ik voor de grap of hij soms aan jongens dacht als hij achter me stond. Hij werd woest! Ik dacht dat ik een ontzettend domme opmerking maakte, maar achteraf bleek dat ik de vinger op de zere plek legde. Sander wist op het moment dat hij met mij ging niet dat hij homo was. Hij twijfelde heel erg. Ik besloot nadat hij zo woest was geworden niet af te wachten en confronteerde Sander met mijn gedachtes dat hij wel eens homoseksueel zou kunnen zijn. Ervaring daarin had ik immers genoeg, al zag ik het weer niet aankomen. Ja, achteraf wel. Sander kon gewoon te goed luisteren en begreep te goed hoe vrouwen denken. En ik had het gevoel dat we meer broer en zus waren dan geliefden. Sander had gewoon een bord voor z’n kop. Ik moest hém vertellen dat hij homo was. Hij gaf toen toe dat hij inderdaad meer opgewonden raakte van jongens, dan van meisjes. Alleen was hij er nog niet zeker over. Nadat ik tegen hem uit m’n slof geschoten was, wist hij het wel zeker. Al snel vond ik rust. Ik was zo cynisch geworden, dat ik dacht: ‘ach, nog een homoseksuele ex kan er wel bij.’ Verdriet had ik niet meer, schaamgevoelens voelde ik niet meer. Ik was verdoofd.

Drie opeenvolgende vriendjes maakten het uit met mij omdat ze eigenlijk homoseksueel zijn. Het klinkt ongelooflijk en het is ook niet in mijn koude kleren gaan zitten, ook al ging ik gewoon door met leven en probeerde ik geen aandacht te schenken aan mijn gevoelend. Maar nu het al een jaar uit is met Sander durf ik nog steeds geen relatie aan. Ik vertel mezelf wel dat het niet mijn schuld is dat ze homo zijn, maar ik heb gewoon niet door wanneer een jongen homo is. Ik kan dat blijkbaar niet inschatten en neem het zekere voor het onzekere; ik blijf voorlopig wel alleen. Bovendien voel ik me ontzettend gebruikt waardoor ik mezelf niet meer durf te geven aan een jongen. Ik heb genoeg verdriet gehad. En ik heb ook genoeg nagedacht; hoe komt het nou dat het mij overkomt? Ik ben niet overdreven jongensachtig, ik zit niet op voetbal en heb ook geen kort haar. Jamie heeft mij gewoon gebruikt, dat kan iedereen gebeuren. En Richard en Sander wisten voor zichzelf nog niet of ze echt homo waren. Hoe moet ik dat dan weten?

Ik hoop dat ik nu mijn hart gelucht heb, want ik heb dat nooit kunnen doen bij mijn vrienden of familie omdat ik me zo verschrikkelijk schaam. Zelfs mijn moeder weet van niets. We zijn niet zulke praters thuis. Niemand weet waarom mijn drie relaties uit zijn gegaan. Maar ik ga het ze wel vertellen. Ooit.”

(voor Yes)

11 thoughts on “´Mijn vriendje bleek homo. En mijn twee exen ook´

 1. Hey, er zit een jongen in mijn klas, ik was -net zoals jij- direct stapel verliefd op hem, ik had echt het gevoel dat het wederzijds was.
  gisteren was ik met hem op MSN aan het praten, en vertelt hij mij dat hij homoseksueel is.
  Ik voel me echt slecht, en ik begrijp het echt niet, ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, want zijn vrienden maken daar vaak een grapje van. Maar hij zei dat ik het aan een vriendin moest vragen, en dat deed ik. En het was waar. Hij was gay. ik begrijp het echt niet, want op het eerste zicht lijkt hij echt wel hetero! Hoe dan ook, ik wou dit even kwijt. Ik vind het trouwens rot voor je, deze jongen was niet mijn lief, dus bij jou is het erger.
  Veel succes met een andere lief te vinden.

 2. Ik heb net hetzelfde meegemaakt. Met mijn ex vriend. Ik hoop dat je je inmiddels beter voelt.

 3. Hallo,. mijn Collega heeft gisteren bekend gemaakt dat hij op mannen valt
  nou dat was wel ff schrikken en vooral omdat ik een tijdje terug verliefd op hem ben gewordem,.
  nou ik wil het liefst niks meer met hem te maken hebben ben boos en verdrietig over dit nieuws

  GR Paulien

 4. waarom mannen niet eerlijk zijn hierover is denk ik angst voor de buitenwereld,
  maar ondertussen gaan ze er zelf aan kapot van binnen ze gaan drugs gebruiken of iedere avond bier drinken.
  en steeds van de ene vrouw naar de andere hopen op een nieuwe spanning die ze het liefst bij een man hebben maar ze kunnen steeds die stap niet zetten.
  jammer die pijn moet ondragelijk zijn

  • Je hebt gelijk. Mijn vriend blowt elke dag omdat die niet kan verdragen dat die het volgens mij is… ik heb net een kind met hem gekregen en ben heel erg overstuur ik heb hem betrapt met gaysites en heb in mijn relatie weinig/ zelden intimiteit en een liefdesrelatie is er ook niet. zie hem elke dag struggelen met die gevoelens alhoewel hij nooit eerlijk tegen me zal zijn. Ik kan je 1 ding vertellen homo’s verpesten zo wel het
   Leven van vrouwen laten ze zich ontwikkelen voordat ze zich in een relatie stoppen en iemand anders hun leven verpesten en kinderen maken mijn wereld is ingestort nu omdat hij zich schaamt om ervoor uit te komen.

 5. waarom mannen niet eerlijk zijn hierover is denk ik angst voor de buitenwereld,
  maar ondertussen gaan ze er zelf aan kapot van binnen ze gaan drugs gebruiken of iedere avond bier drinken.
  en steeds van de ene vrouw naar de andere hopen op een nieuwe spanning die ze het liefst bij een man hebben maar ze kunnen steeds die stap niet zetten.
  jammer die pijn moet ondragelijk zijn.
  er komen steeds meer signalen die er op gaan wijzen dat ze er niet meer onderuit kunnen.

 6. Ach het is mij ook overkomen! Ik merkte het tijdens de relatie, indd behoefte aan drugs is een kenmerk een soort vlucht.

  Gelukkig heeft mijn ex mij al verteld dat hij Bi-seksueel was voor hij in de relatie wilde stappen, waardoor het mij de vrijheid gaf om er open over te praten en het niet weg te stoppen. Ik hield van hem maar dingen zoals hou mij steviger vast, wat ik hem niet kon geven want ik ben nou eenmaal een vrouw, Gingen frustreren bij hem maar ook bij mij.

  Ik had hem zo graag!!! willen geven wat hij wilde hebben maar het kan niet…. onmacht dat is het verdriet wat je voelt.
  Maar het is ook super mooi als je het mag mee maken, sommige mannen hebben eerst een vrouw nodig om erachter te komen!
  Of een vrouw nodig om eerst met beide benen op de grond te kunnen staan.

  En die les neem ik nu mee, nadat hij geen studie druk meer had, er open over kon praten, gewoon tijdens de relatie omging met homo’s, confrontatie aanging, een eigen huisje had en rust in zijn hoofd. Kreeg hij eindelijk de kans om ervoor uit te komen ik was er om hem daarin te helpen en ja hij was wel echt verliefd maar op kort termijn hij was verliefd op het vinden van die vrijheid op lang termijn en is nu eindelijk naar 10 jaar strijd in zijn hoofd aan het ondervinden wie hij is!

  En al was het aan gebleven dan zou de frustratie blijven dus is het toch beter dat er een einde aan komt, en 3 keer een man helpen in plaats van denken dat hij je misbruikt is een iets meer optimistische instelling;). Ze zijn niet met opzet homo, ze hebben ook van jou gehouden en dat blijven ze ook doen want je bent toch de persoon geweest waarbij ze de kans kregen om zichzelf beter te leren kennen.

  Ik ben er ook aan onder doorgegaan, omdat ik zoveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel van hem hield en hou. Maar nu hou ik gewoon van hem en als hij mij weer kan zien en wilt zien is hij welkom maar nu is het nog steeds voor hem te lastig en doet hem verdriet dat hij mij verdriet moest doen. maar dat verdriet gebeurt bij elke relatie die eindigt. Geef ze de ruimte ik werd ook boos gewoon omdat ik van hem hou! dat is denk ik een normale reactie ;)….

  En wordt gewoon opnieuw verliefd, al is het weer een homo maakt het uit je leeft maar 1 keer en verliefdheid ook al raakt het over is opdat moment het mooiste wat er is, de herinneren blijven en de mooie zijn meer van dan negatieve hrinneringen. Neem ik aan…

  😀

 7. Ik ben eigenlijk van jongs af aan homo geweest,
  maar iedereen had een vriendin,dus ik ook.Vond ook alles mooi en lief,maar steeds ging het met een vriendin mis !
  De reden vermoede ik wel,maar sprak er niet echt over,terwijl ik wel altijd heel nieuwsgierig naar jongens was…..ben zelfs met een hele goede vrouw getrouwd geweest,die overigens wist van mijn mogelijke mannenliefde….maar dat zou wel overgaan…..nou nee dus,nog niets hard op zeggen,maar eigenlijk beduvelde ik ook mezelf……want wat ik nooit openlijk uitsprak,ook niet meer durfde,mijn gevoelsleven was gericht op mijn seksgenoten….mannen inmiddels,
  mijn ervaring inmiddels is duidelijk…..ben altijd geweest wat ik nu hardop zeg van de mannenliefde,dus homoseksueel !
  Waarom nooit mezelf kunnen/durven zijn ? Dom !

 8. Romy wat vervelend voor je je had het niet kunnen weten ze hebben je gewoon gebruikt je hoeft je niet te schamen voor de volgend keer niet te snel verliefd worden
  Groeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.