Nacht van je leven in Lissabon

Het nachtleven van Lissabon bruist, zegt men, en dat wilden wij zelf wel eens ervaren. Tussen het stappen door gingen we op zoek naar de roots van António Pereira, ofwel dj Vibe. ‘The Magician’, zoals Vibe in Portugal wordt genoemd, leerde in deze stad namelijk de kneepjes van het vak.
beeld: dinheiro vivo

“Wil je een zonnebril kopen?” De man laat midden op straat een mooie bril zien. “Nee, dank je,” antwoord ik. In één handomdraai trekt hij de bril uit mijn zicht en tovert een zakje hasj tevoorschijn. “Smoke?” Ik schud van nee en loop door. Ik ben net in Lissabon en vraag me af of deze bijzondere verkooptechniek een voorbode is voor vannacht.

Rio?
De hoofdstad van Portugal is groot, heel groot en er zijn nogal wat bars en discotheken, dus de toevallige ontmoeting met dj Assis, die op de enige afterparty van Lissabon van vannacht zal draaien, komt als geroepen, want hij werpt zichzelf op als gids. Samen met zijn manager Tiago duiken we het Portugese nachtleven in. Maar voor het zover is gaan we eerst wat drinken bij Doca de Santo Amaro. Dit is een voormalig haventje waarvan de kleine havengebouwen nu dienst doen als bars, restaurantjes en clubs. Deze haven ligt gelegen onder de ruim twee kilometer lange toegangsbrug Ponte 25 De Abril die op 70 meter hoogte over rivier de Taag naar Lissabon gaat. Het drukste café heet Café da Ponte, dus gaan we daar naar binnen. Tot mijn grote verbazing is dit een karaokebar. Waar in Nederland voornamelijk vijftigjarige Japanners aan karaoke doen, wagen hier de meest hippe jongeren een kansje op het minipodium. Aan de overkant van de haven, aan de andere kant van de Taag, staat een vijftien meter hoge standbeeld dat ons even doet denken dat we in Rio de Janeiro zijn. Het is namelijk een replica van het wereldberoemde Jezusbeeld dat in Brazilië op de berg Corcovado staat. Het doet ons goed dat Jezus vanavond over de Doca de Santo Amaro waakt. Ons kan niets gebeuren.

Portugees stouwen
Het is bijna 21.45 uur, wat in Portugal etenstijd betekent. We schuiven aan in een chique, maar relaxed ogend restaurant, Solar de Alcântara, met een zeer uitgebreide wijn- en portkaart en levende krabben en kreeften. Zoals in Portugal gebruikelijk eten we eerst wat kleine hapjes zoals olijven, octopus, typische manteiga (kruidenbrood) en salade. Het hoofdgerecht, een enorme steak met handgeschilde friet, wordt geserveerd terwijl een andere ober ons een flesje port laat keuren en voor een ieder inschenkt. Wanneer een uur later de steak en de frieten opgegeten zijn, komt de ober aanzetten met een flinke schaal witte rijst. Alsof dat nog niet genoeg is worden er ook nog wat salades aangerukt. Portugezen houden van eten en vooral van veel eten. Ontbijt en lunch stellen niet veel voor, wat logisch is als je ziet wat voor hoeveelheden ze ’s avonds naar binnen werken. Om half 1 verlaten we het restaurant, na slechts 16 euro per persoon te hebben betaald.

Sjakie en de chocoladefabriek
We gaan naar Beiro Alto, de Jordaan van Lissabon. Dit is het oudste gedeelte van de stad en hier werkte de kleine dj Vibe bij zijn vader in een winkeltje. Beiro Alto is een echte volksbuurt waar vooral veel jongeren komen. Opvallend is dat de vele, smalle straatjes tot diep in de nacht overvol zijn met mensen. Men bestelt hun drank in de café’s en gaan vervolgens naar buiten om het daar op te drinken. Eén drankje moet je hebben besteld in Beiro Alto: pontapé na cona, wat ‘schop het kutje’ betekent. Het bierachtige drankje is niets bijzonders, maar alleen de naam van het drankje roepen tegen de serveerster is al leuk, want het levert bij de overige cafébezoekers gefronste wenkbrauwen en argwanende blikken op. De vele bars hebben vrijwel allemaal hun eigen dj. Dat ze spelen voor een acht koppen tellend publiek, waaronder vier man personeel, deert ze niet. Ze spelen alsof hun leven ervan af hangt. In één bar draaide een jongen niet bepaald foutloos, waarna een knappe meid het van hem overnam om vervolgens wél erg goed te draaien. Mijn goedbedoeld complimentje daarover viel echter in het water: “Je speelt erg goed, veel beter dan die jongen voor je.” Waarop ze met een boos gezicht antwoordde: “Dat is mijn vriendje, hoor!” Ik maakte mijn glas leeg en ging er maar vandoor.

Beetje irritant in Beiro Alto zijn de vele drugsdealers op straat. Hoewel, drugsdealers… De meesten verkopen hasj, wat eigenlijk gebakken chocolade is met wat kruiden erin. Dus deze eigentijdse Sjakie’s met hun eigen chocoladefabriekje worden dan ook niet opgepakt door de politie, want ze zijn simpelweg niet strafbaar.

Om 03.00 uur laten we de volksbuurt achter ons, om een taxi in te springen die ons brengen zal naar de eerste discotheek van de avond: Lux, van mede-eigenaar en filmster John Malkovich (uit o.a. The Man in the Iron Mask en The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Het is een groot pand, gelegen aan de Taag, en met een enorm verlichte muur bij de ingang en een nog indrukwekkendere rij wachtende mensen niet te missen. Lux is niet de club waar dj Vibe groot is geworden, dat is Kremlin waar we later naartoe zullen gaan, maar Lux is wél de plek waar Vibe één keer per maand te bewonderen valt. En niet verwonderlijk dat hij het heerlijk vindt om hier te draaien, want het is een schitterend aangeklede club met veel videoscreens en langs de dansvloer zelfs compleet opgemaakte bedden om lekker te chillen. Ofzo. Erg fijn is de aanwezigheid van vijf meterslange bars, waardoor het wachten op een drankje betrekkelijk kort duurt. In de verschillende zalen wordt vooral club en hiphop gedraaid. Misschien is het nog wat vroeg (ahum, 03.30!) maar veel gedanst wordt er nog niet. De meeste mensen staan met een drankje rustig tegen de bar te leunen en te praten. Af en toe zie je een heup op de maat van de muziek van richting veranderen. Wellicht komt het doordat er overwegend welgestelde Portugezen met nette overhemden in de club zijn. Maar wij willen uit ons dak, dus we gaan op weg naar Kapital. Met de taxi uiteraard, waar duidelijk geen gebrek aan is in Lissabon en waar een ritje slechts een paar eurries kost.

Kapital is een club waar veel bp-ers (Bekende Portugezen) graag geziene gasten zijn. De mensen dragen vrijwel allemaal dure, hippe kleding en de sfeer van ‘zien en gezien worden’ hangt dan ook hier. Op de vier verdiepingen wordt verschillende muziek gedraaid en met name de bovenste etage is het populairst. Niet alleen vanwege de commerciële muziek, maar meer nog om de aanwezigheid van een dakterras, waar je onder de sterrenhemel uit je dak kan gaan. Of uit je dak gaan? Ook hier wordt er gedanst, maar met mate. De kolossale discobal en de felle lampen ten spijt.

Met hoop op een dansende menigte heet de volgende stop Kremlin, de meest legendarische club van Lissabon. Het spookachtige interieur met oude kerkrekwisieten, enorme duivelse beeltenissen en de authentieke kerkerachtige bouwstijl schetsen een mysterieuze ambiance. Op technomuziek gaan hier de meest excentrieke partygangers wél helemaal los. Kremlin is tevens de plek waar dj Vibe vanaf de zomer van 1988 zes dagen per week, de gehele nacht, draaide. En dat zeven jaar lang! Hier is zijn liefde voor de marathon-sets dan ook begonnen.

After(noon)party
Tegen zessen verlaten we het onstuimige Kremlin omdat onze gids dj Assis in Club Lua zijn speeltafel moet opbouwen voor de afterparty die vanaf ongeveer 07.30 uur zal beginnen. Overigens is Kremlin de eerste club in Portugal ooit die een afterparty hield. De club ging dicht om 04.00 uur om twee uur later weer zijn deuren te openen. Ondertussen wachtten de mensen buiten terwijl er drank werd geserveerd. Maar Club Lua nu. De zon is al opgekomen als we bij de club arriveren. Niet lang erna druppelen de eerste mensen binnen, die zich eerst door een leger van uitsmijters moeten zien te wurmen. Het is het eind van weer een intense nacht, de drugs die ook in Portugal in overvloed in het nachtleven aanwezig is, is lekker ingewerkt, dus alleen de ‘redelijk helderen’ worden toegelaten. Gevolg is dat er een fijn gezelschap van blije, nog opvallend energieke, mensen ontstaat. Terwijl de dj de mensen na een nacht dansen nog steeds massaal de dansvloer op speelt, kiezen enkelen ervoor om op het terras voor de club even te relaxen met een drankje, slap te lullen tegen iedereen die maar horen wil en om de eerste zonnestralen van de dag te voelen. Het terras is omgeven met tientallen minipalmbomen, en een leuke meid deelt er vers fruit uit. Om 2 uur ’s middags gaat de stekker eruit. De stekker was er overigens bij enkelen al een tijdje uit, vers fruit of niet.

These boots are made for walking
Lissabon is naast een fantastische plek om uit te gaan ook een winkelstad bij uitstek. Vooral de gigantisch lange winkelboulevard Avenida da Liberdade, waar winkels van Louis Vuitton, Armani en Rolex worden afgewisseld met een Nike outlet, diverse pastelaria’s (soort bakkertjes met typische Portugese zoetigheden) en een Hard Rock Café is dé plek om te shoppen. Even verderop ligt nog zo’n winkelstraat waar je flink met je zuurverdiende euro’s kunt smijten: Rua do Ouro. Hier vind je bovendien goedkopere winkels als H&M. Overspoeld word je in Lissabon met kleding- en schoenenzaken en natuurlijk kun je er heerlijke port en groene (!) wijn kopen. Bij het drinken van die laatste is na het eerste glas nog niets aan de hand, maar na de derde spreek je vloeiend Portugees. Overigens is een goede lichamelijke conditie wel verreisd om door de Portugese hoofdstad te struinen, want de stad is net als Rome gebouwd op zeven heuvels, dus net wanneer je met veel moeite naar boven bent geklauterd kun je weer naar beneden toe.

Het nachtleven van Portugal’s hoofdstad zou volgens sommigen bruisen, wij gingen op onderzoek uit en het blijkt zeker het geval. De veelzijdigheid aan cafés, bars en clubs is groot en opvallend is dat er een heel relaxte sfeer hangt in de stad. Met goedkope taxi’s hop je van de ene naar de andere discotheek, met elk een ander publiek, andere sfeer en andere muziek, dus een ieder zal er een geweldige nacht hebben. Wij hadden dat in ieder geval wel.

<KADER>
Gespotte spots
Café Da Ponta – Doca de St. Amaro, 15
Solar de Alcântara – Rua da Costa, 10

Nachtclubs:
Lux – Avenida Infante D. Henrique, armazém A
Kapital – Avenida 24 de Julho, 68
Kremlin – Escadinhas Praia, 5
Club Lua – Doca Jardim do Tabaco Pavilhão A/B

Geschreven voor ID&T Release / Magazine

Copyright © Gabriël Deriga

6 thoughts on “Nacht van je leven in Lissabon

  1. erg leuk geschreven! Ikzelf zit nu in Costa da Caparica, wij gaan vrijdag een kijkje nemen bij Kremlin.

  2. Pingback: Journalistiek « K.bril.L media

  3. Pingback: Schrijven voor magazines | K.bri.L media

  4. Pingback: Wie is Gabriël Dériga | Freelance interviewer Gabriël Dériga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.