MasterChef: Koken is oorlog

De strijd om de nieuwe – Nederlandse – MasterChef te worden barst los. Wij namen alvast een kijkje bij de opnames. Daar zagen we bloednerveuze kandidaten en een inspirerende jury.
beeld: Masterchef / NET5

De paniek is toegeslagen. Terwijl Gerda buiten in de zon zit te wachten op haar beurt om een gerecht te koken voor de jury, komt ze tot een ontluisterende ontdekking als ze voor de zekerheid nog even in haar krat met ingrediënten kijkt. „Ik ben de kokos vergeten”, gilt ze paniekerig uit. Andere kandidaten horen haar niet eens. Met een blik die het houdt tussen ´wat doe ik hier´ en ´ik zal de jury eens laten zien wat koken is´ zetten zij onverstoord met trillende hand een sigaret tegen de mond. Ook binnen, waar de eerste lichting amateurkoks inmiddels aan de slag is, is de spanning om te snijden. In een doodstille Kookfabriek in Amsterdam zien we ook hier trillende handen, hopeloze blikken en vooral veel zweet. Dat komt omdat de airco op deze zeer zomerse dag niet aan mag. Dat ding maakt teveel lawaai en dat zou een vervelend geluid geven tijdens de uitzending. Tussen de kookeilanden in, zitten familieleden en vrienden van de chef wannabees. Gespannen kijken zij toe en geven ze aanwijzingen. „Nog 5 minuten!” en „Vergeet de paprika niet”.

Voor één kandidate werd de spanning bijna fataal. Eerst liet ze haar theedoek op het fornuis liggen, waarna die in de fik vloog. Vervolgens liet ze een zoutvaatje in een grote pan hete olie vallen. De olie kwam op haar hand en voet terecht. Haar huid was verbrand, maar ze weigerde op te geven. Hinkelend en met een van pijn vertrokken gezicht ging ze door. Uiteindelijk greep de productie in, die haar onder de kraan zette en insmeerde met een huidcrème. Daarna pas mocht ze verder, de bikkel.

Omgooien
De spanning en het doorzettingsvermogen is te verklaren. Veel kandidaten zien MasterChef als laatste strohalm om hun leven een positieve draai te geven. Zij zijn de stress en drukte die hun kantoorbaan hen geeft helemaal zat. Zij willen nu eindelijk hun echte passie volgen: Koken. En omdat de kandidaten geen koksopleiding hebben, krijgen ze geen kans om te werken in een restaurant. En dus is het Net5-programma hun laatste redding. Ze strijden om een carrièrekans, niet om geld of een prijs. Tijdens de inschrijvingsprocedure voor dit programma was niet eens bekend wat de hoofdprijs zou zijn.

De kooktalenten dromen allemaal van een succesvolle carrière in de horeca, maar kok zijn, is dat wel een droombaan? „Absoluut”, zegt Alain Caron met zijn typisch Franse accent. Ook dit seizoen vormt hij samen met Peter Lute de jury van MasterChef. Caron: „Als kok werk je met aarde, lucht, vuur en producten uit de zee. Je kan en moet er je hele hart inleggen. Het is zo´n eerbaar beroep. Ik geloof dat je mensen echt blij kunt maken met een gerecht.” Maar echt gemakkelijk is chef-kok zijn niet. De kandidaten moeten er niet te makkelijk over denken. „Want je moet bereid zijn keihard te werken en je moet van alle markten thuis zijn. Je moet met mensen om kunnen gaan, gerechten maken, je bezig houden met interieur, marketing en organisatie, noem maar op. Alleen als je je geïnspireerd voelt, slaag je”, aldus Caron die van beroep culinair journalist is. In het nieuwe seizoen zal hij anders met de kandidaten omgaan, zo heeft hij zich voorgenomen. „Ik heb geleerd van het vorige seizoen. Toen was ik af en toe iets te bot, te arrogant. Ook dit jaar zal ik streng zijn, maar altijd met een beetje liefde”. Als jurylid lijkt je soms wel een psycholoog, vindt hij. „Wij proberen het karkas van spanning weg te halen bij de kandidaten. Zij moeten alle rotzooi wegdoen en ontspannen gaan koken. Dát willen we zien. Het is leuk om te zoeken naar de mens achter de spanning.” Peter Lute, chef-kok in zijn eigen restaurant Lute in Ouderkerk aan de Amstel, is het daarmee eens. „Vakkennis vind ik niet zo interessant. Ik wil zien wie daarachter zit, wat er in hun hoofd omgaat.” Als ze beginnen te praten, kan Lute direct zien of hij te maken heeft met echt kooktalent. „Soms komt iemand binnen en dan denk je: ´Dit wordt niks´. Maar dan gaan ze uitleggen wat ze hebben gemaakt en beginnen de oogjes te glimmen. Als ze de finishing touch geven aan het gerecht, zie je hun hele lichaam meebewegen. Ze komen in een flow en dat kan alleen als je talent heb. Talent en juiste motivatie zit in het lichaam.”

<KADER 1> Dit jaar een tikkeltje anders
Om het doel van MasterChef – kandidaten betere koks maken – te onderstrepen, worden de 12 kandidaten 3 weken lang samen opgesloten in een huis. Daar krijgen ze workshops, komen er beroemde chef-koks langs om waardevolle tips van het vak uit de doeken te doen en zullen ze intensief worden gecoached door de juryleden. De opsluiting zorgt er ook voor dat de camera hen 24 uur per dag in de gaten houdt. Zo leer je als kijker de kandidaten beter kennen.

<KADER 2> MasterChef in cijfers
600 mensen meldden zich aan voor het nieuwe seizoen van de Nederlandse MasterChef. 100 daarvan gingen naar de pre-casting. Zij hebben gekookt voor de jury, waarna er 40 doorgingen naar de opnames voor de eerste aflevering. Uiteindelijk zullen er 12 worden gekozen die het huis ingaan en kans houden op de titel ´MasterChef 2011´.

Geschreven voor Veronica Magazine

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.