Jeroen van der Boom: “Laat mij mezelf zijn!”

Na Lotto Weekend Miljonairs gaat Jeroen van der Boom een nieuwe grote show presenteren: Wedden dat ik het kan. Maar vergis je niet, hij is en blijft zanger.
beeld: Televizier

Jeroen van der Boom (39) is tegenwoordig ´die jongen van Jij Bent Zo´. Maar Nederland leerde hem lang geleden kennen als tv-presentator bij Call TV. Destijds een leuke bijbaan voor Van der Boom, die het eigenlijk wilde maken als zanger. Nu hij sinds 2007 dankzij die monsterhit zijn gedroomde zangcarrière heeft, rolt hij langzaam weer terug de tv-wereld in. Maar opnieuw als bijbaan, want zingen staat voor hem op nummer één. „Als jij mij nu zou zeggen dat ik moet stoppen met zingen, dan ram ik je met je kladblok en recorder de tent uit”, aldus Van der Boom lachend maar met een verdomd serieuze ondertoon. „Met zingen heb ik alles bereikt. Als ik moet kiezen tussen muziek en televisie, kies ik altijd voor muziek. Dat is mijn leven.” Van der Boom realiseert zich echter wel, dat het één het ander versterkt. „Guus Meeuwis gaat niet in Ik hou van Holland staan omdat dat zijn droombaan is. Hij moet in de picture blijven om platen en optredens te kunnen verkopen.” Hetzelfde geldt voor de geboren Nijmegenaar. „Als ik in de picture kan blijven door het presenteren van gave shows als Wedden dat ik het kan, dan ben ik helemaal het prinsje.”

Al na de derde liveshow van The Voice of Holland, waar Van der Boom in één van de rode stoelen zat, was SBS6 voldoende overtuigd van het presentatietalent van de Topper. Ze boden hem een meerjarig contract en lieten hem Lotto Weekend Miljonairs presenteren. Maar waarom? „Geen idee. Ik heb me doodgelachen toen ze me belden, want ik ben helemaal niet de beste presentator.” Niet? „Welnee! Natuurlijk niet. Jos Brink was top. Linda de Mol is geweldig. En Winston Gerschtanowitz vind ik een megatalent. Maar ik ben zanger.” Toch stapte Van der Boom in. „Onder de voorwaarde dat ik mezelf mag zijn en niet in een keurslijf word gedrukt. Anders is het morgen over. Ik ga niet op een schaats staan omdat een programma dat wil. Dat staat ook in mijn contract.” Het is niet een kwestie van willen voor Van der Boom, maar zichzelf zijn is zelfs een voorwaarde voor succes. „Want alleen als ik mezelf mag zijn lukt het. Daarom overleef ik De Toppers, waar ik Gerard Joling moest vervangen. Als ik was gaan doen zoals hij, met hoge uithalen en een poep en een scheet, dan was ik een slap aftreksel geworden. Dat had niemand gepikt. Laat mij mezelf zijn, dan overleef ik ook Wedden dat ik het kan.” Om daaraan toe te voegen: „En dan nog kunnen er mensen zijn die mij niet leuk vinden. Dat mag. Ik ga niet meer zitten wachten totdat iemand mij leuk vindt. Dat interesseert me geen drol, want ik doe niets verkeerd.”

Bij Lotto Weekend Miljonairs maakte Van der Boom al bij het begin van de opnames duidelijk hoe belangrijk het voor hem is, dat hij zichzelf mag zijn. „Voordat ik begon heb ik met mijn vuist op tafel geslagen en gezegd: ,Ik weet niet of het zo verstandig is dit programma met hetzelfde productieteam als vroeger te maken.´ Want dan krijg je dingen te horen als: ,Met Robert deden we het altijd zo´ en ,ik heb vijfentwintig afleveringen gemaakt, dus ik weet hoe het spel gespeeld moet worden.´ Hoewel ik Robert fantastisch vind, ben ik niet Robert ten Brink. Ik wil een eigen identiteit en vind me weg zelf wel. Dan ga ik de eerste drie keren maar op m´n bek. Ik spring graag de diepte in. Ik houd van die spanning.”
Hoe beschrijft Van der Boom zichzelf als presentator? „Ik ben niet plat, maar wel volks. En nieuwsgierig. Daarom vind ik Wedden dat ik het kan zo gaaf. De weddenschappen zullen ongetwijfeld prachtig mooi in beeld gebracht worden, maar ík wil vooral weten wat een slager bezielt, om op een dag met z´n voeten aan het vlees te voelen van welk dier het afkomstig is.” Behalve nieuwsgierig vindt Van der Boom zichzelf een energieke presentator. „Ooit zei iemand tegen mij: ,Jij hebt zoveel energie, jij bent net Willem Ruys´. Ik dacht: ,Mooi compliment´. Maar hij bedoelde ermee dat ik moest oppassen dat niet ook ik op mijn 42e dood zou neervallen. Had ik totaal verkeerd begrepen!”

Wedden dat ik het kan is een exacte kopie van Jos Brink´s Wedden dat. Fysieke en mentale weddenschappen staan centraal. Het belooft een gigantische show te worden. ,Eén van het niveau Linda de Mol. Dus met enorme kijkcijfers. Als hier uiteindelijk slechts 300.000 mensen op af stemmen, ga ik echt keihard op m´n bek.” De bakken kritiek liggen bij zo´n prestigieuze show op de loer. ,Daar trek ik me echt niets van aan. Waar ik wel last van heb, is kritiek die nergens over gaat.” Na een uitzending gaat hij graag even op Twitter kijken wat men over hem schrijft. ,Ik zal wel een sadist zijn, maar negatieve reacties vind ik het leukst om te lezen. Na twintig leuke opmerkingen vind ik dan één negatieve. Over mijn wenkbrauwen. Dat ze te groot zijn. Moet ik me daar druk over maken? Of mensen die zeggen dat ik lelijk ben. Dan ga ik op hun profielpagina hun foto bekijken en dan zit daar een enorm wijf! Dan lig ik in een deuk.” Omdat hij tegen onderbouwde kritiek kan, durft Van der Boom de sprong in het diepe te maken. Maar vooral ook omdat hij nog een zangcarrière heeft. ,Eerlijk is eerlijk, omdat het zingen lekker gaat durf ik op tv-gebied risico´s te lopen. Als mijn gehele carrière zou afhangen van het presenteren van Wedden dat ik het kan, zou ik wel twee keer nadenken. Kijk, als het lukt met Wedden dat ik het kan ben ik het prinsje. Gaat het fout, dan hoef ik niet met ijszakken in de hoek te zitten. Ik probeer het liever.”

<Kader> Van der Boom als presentator
Call TV
,Joop van de Ende zag mij lopen in Aalsmeer, waar ik was als muzikant. Hij wilde dat ik auditie deed. Het leek me een mooie baan voor naast mijn muziekcarrière. Ik werd nog uitgekozen ook. Dat was in 1993. Het was leuk om te doen, ik schaam me nergens voor.”
Real TV / Explosief
,SBS was een nieuwe zender en belde mij in 1996. ´Je gaat toch niet naar die tietenzender´, zei men. Jawel dus. Ik kreeg een mooi contract. Heb het uiteindelijk zeven jaar gedaan. Ik wilde steeds weg, maar ja, de kijkcijfers waren gigantisch.”
15 miljoen mensen
,Dit was een zomerstopprogramma. Het plan was dat ik het een maand zou presenteren en daarna Wendy van Dijk en Hans Kraay jr een maand. Maar ik deed het lekker en heb de 88 afleveringen mogen doen. Het werd uitgezonden tijdens het voor Oranje uitstekende WK 1998, dus niemand keek. Niemand!”
Barneys Dart Show
,Raymond van Barneveld was in die tijd hip, maar kon niet presenteren. Dus ik werd erbij gezet. Vond ik eigenlijk niet zo leuk om te doen. SBS ging als zender ook een verandering door. Heb het nooit meer teruggezien.”
Domino Day
,In het begin was ik goed voor de belrondes, daarna mocht ik meer presenteren. Was leuk om te doen. Ik kon daarna Shownieuws gaan doen, maar het interesseert me geen reet wie er nu weer een baby heeft of wat Marco en Leontien uitspoken. Als het je als presentator niet boeit, kun je het ook niet verkopen.”

Geschreven voor Veronica Magazine

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.