James McAvoy over X-Men: First Class

Hoe het precies begon met die begenadigde groep mutanten weet eigenlijk niemand. Dus is er een hele film gemaakt om dat haarfijn uit te leggen. Wij spraken in Londen met hoofdrolspeler James McAvoy.
beeld: Hollywood.com

Geen saga is tegenwoordig compleet zonder prequel. Dus ook de X-Men moesten eraan geloven. Niet gek trouwens, want de mutanten brengen iedere keer een hoop centen in het laatje. De laatste film (The Last Stand) bracht liefst 325 miljoen euro op. Ook de spin off Wolverine was lucratief. Dus je kon erop wachten dat er nog een deel gemaakt zou worden. Al was het alleen maar om de wat wrange nasmaak van de tegenvallende laatste delen weg te spoelen. Dat geen enkele hoofdrolspeler uit de eerste vier films meedoet in dit nieuwe deel mag de pret niet drukken. ‘Natuurlijk zeg je ‘ja’ als je gevraagd wordt’, aldus James McAvoy, bekend van Band of Brothers, The Last King of Scotland en Wanted. In First Class speelt hij de jonge Charles Xavier, oftewel Professor X. ‘Als tiener keek ik altijd naar de tekenfilmserie. Die was spannend en uitdagend. Maar vooral leuk. En dat moeten de X-Men films ook zijn. Niet te serieus.’

Dit keer gaan we terug naar het begin. Naar de jaren ’60 om precies te zijn. Professor X heet gewoon Charles Xavier en is nog rolstoelloos, Magneto wordt gewoon Erik genoemd. Charles en Erik zijn dikke vrienden en samen met andere mutanten vechten ze tegen het kwaad. Maar er ontstaat een kink in de kabel en Charles en Erik groeien uit tot eeuwige aartsvijanden. James: ‘Of ik vijanden heb? Niet dat ik weet. Ik ben een rustige kerel.’ Het is maar wat je rustig noemt: de Schotse acteur is een grenzeloze adrenalinejunk. ‘Van daken afspringen vind ik geweldig! De Sky Tower Auckland is met dik 300 meter de hoogste waarvan ik ooit gesprongen ben. Het was een control descend. Je zit dan vast aan een kabel, rent naar de rand van het dak en springt. Waanzinnig! Zulke dingen zou ik graag in een film willen doen. Maar ja, de films met dit soort actie gaan allemaal naar Tom Cruise. Dat wil ik ook!’

Als de jonge Charles stapt James in de voetsporen van de legendarische ‘Sir’ Patrick Stewart, die Professor X in de andere delen vertolkt. Geen makkie voor James? ‘Ik voelde totaal geen druk. Want het karakter van Xavier is in First Class heel anders. Sterker, het is vrijwel het tegenovergestelde van hoe we hem kennen in de eerste delen. Als dat niet zo was, had deze film geen zin. Je moet ver weg van hem gaan om te begrijpen waarom hij doet wat hij doet.’

Ook in First Class vinden ‘gewone’ mensen mutanten eng en vreemd. Ze horen er niet echt bij. Een gevoel dat James in werkelijkheid kent. ‘Dat was tijdens het 13th Night Ball in Glasgow: een chique feest voor tieners met veel te veel geld. Het was zo fucking posh. In tegenstelling tot die kids kom ik niet uit een rijkeluisfamilie en het was voor het eerst dat ik leeftijdsgenoten zag die zo stinkend rijk waren. Op de uitnodiging voor het feest stond: ‘Stropdas en pak’. Dus ik trok mijn schoolbroek aan, een gestreept Levi’s shirt en een Burgundy Field jasje. Van mijn vriend Peter leende ik zijn groen met ananasgele zijden stropdas. Ik zag er zo slecht uit die avond… Een fucking outcast. Want de rest droeg Schotse kilts met zwarte colberts en witte overhemden. Daar stond ik dan tussen, zie je het voor je? Ze lachten me uit.’ Je hebt de term modeflater een nieuwe dimensie gegeven, ja. Ben je tegenwoordig wel modebewust? ‘Ik ben niet erg met mode bezig. Zolang ik er niet te slecht uit zie vind ik het best. Jongens kunnen niet te hard hun best doen om er geweldig uit te zien, want dan zie je er al snel uit als een pauw, zo overdreven. Misschien is dat niet zo, maar probeer ik goed te praten dat ik totaal niet stylish ben.’

Zoals we van Xavier gewend zijn, rommelt hij ook in First Class weer met andersmans gedachten. Een gave die James maar wat graag in het echte leven zou willen hebben. ‘Jazeker! Het zou te gek zijn als je kunt sturen welk cadeau je voor je verjaardag krijgt. Beter nog, om te weten hoe je een bepaalde vrouw kunt opwinden. Het zou een ongelooflijke kracht zijn in bed. Gewoon om elk moment te weten waar iemand van houdt of wil doen!’

Rare snuiter
De op 21 april 1979 in Port Glasgow geboren James McAvoy heeft een voorliefde voor curieuze figuren. Hij is misschien moeilijk te herkennen, maar James speelde de wat vreemde, maar goedaardige faun Mr. Tumnus speelde in The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. Ook sprak hij de stem in van gnoom in de animatiefilm Gnomeo & Juliet. James’ reactie op zijn keuze voor opmerkelijke rollen: ‘Ik identificeer mij gewoon goed met kleine, slissende dwergen.’

Geschreven voor For Him Magazine (FHM)

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.